Wat is yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen'. Yoga ontstond duizenden jaren geleden in India. Oorspronkelijk is de yoga-filosofie erop gericht om je te realiseren wie je werkelijk bent. In al die jaren is er niet veel veranderd, want ook nu is dat nog steeds grotendeels de kern. Het beoefenen van yoga bestaat uit verschillende aspecten, zoals o.a. het beoefenen van asana’s (houdingen) adem-energie oefeningen (pranayama), en meditatie; met als doel om je lichaam en geest in balans te brengen.
We kunnen heel lang praten over yoga...maar uiteindelijk gaat het om ervaren, om doen! Je hoeft niet lenig te zijn of goed te kunnen ontspannen, iedereen kan yoga doen op zijn of haar niveau. Je kunt zelf je uitdaging zoeken in de houdingen in combinatie met je ademhaling.


Houdingen (Asana's)

De houdingen (Asana's) geven kracht en energie en zorgen voor een prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning te vinden. Yoga is de laatste jaren niet voor niks enorm populair.

Adem (Pranayama)

Kenmerkend voor Yoga is het bewuste gebruik van de adem tijdens de oefeningen. Met je adem maak je van binnenuit ruimte in je lichaam., en zorg je ervoor dat je lichaam en geest met elkaar worden verbonden. Dit is niet alleen een fysiek proces, het brengt je ook bij dieper liggende emoties en maakt je bewust van je algehele mentale conditie.


Meditatie (dhyana) en mindfulness
Door middel van meditatie en mindfulness kom je met je aandacht in het hier en nu. Je observeert je adem of je zegt in stilte woorden of zinnen die je bewust maken. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot je ware kern te komen.

Balans

Als je yoga beoefent, zorg je er voor dat je geest meer in balans komt en je minder emotionele druk ervaart. Yoga is aandacht hebben voor jezelf, je lichaam, je adem. In het moment van 'nu' zijn.

Voor wie?

Iedereen kan yoga doen, man of vrouw, oud of jong. Met of zonder beperking. Yoga is een persoonlijke reis naar binnen en yoga brengt je dat wat je het meest nodig hebt. Of het nu gaat om het krijgen van meer innerlijke rust en ontspanning, een gezond en sterk lichaam, meer zelfvertrouwen of wilskracht, of een dieper inzicht in wie jij bent en andere levensvragen.  Al is het maar één uurtje in de week...een moment voor jezelf, terug naar de basis.

Yoga op maat
Is een bepaalde oefening voor jou niet geschikt om wat voor reden dan ook, dan passen we hem gewoon aan voor jou, zodat je tóch mee kunt doen. Yoga op maat!